- De verkiezingscampagne van president Joe Biden bevindt zich in een cruciale fase, zeggen politieke experts.
- Biden begon met een achterstand in de opiniepeilingen aan het eerste tv-debat met Donald Trump. Sindsdien is die achterstand verder opgelopen.
- Ondanks de aanzwellende kritiek vanuit de Democratische Partij zegt Biden niet aan opstappen te denken.
- Lees ook: Oud-leider Nancy Pelosi van de Democraten en acteur George Clooney zetten kandidatuur van Biden onder druk
De herverkiezingscampagne van Joe Biden voor het Amerikaanse presidentschap verkeert in zwaar weer. De huidige president had al een achterstand in de opiniepeilingen toen hij twee weken geleden het eerste tv-debat met rivaal Donald Trump inging. Na zijn matige optreden is die achterstand inmiddels verder opgelopen.
In de staat New York zijn sommige Democraten bang dat het voor dit Democratische bolwerk een (te) spannende race gaat worden. Dat zegt wat, want Ronald Reagan was in 1984 de laatste Republikein die de staat New York wist te winnen.
“We doen nog steeds alsof New York enkel een Democratische staat is, wat de afgelopen 20, 25 jaar ook zo was”, zegt de New Yorkse Democraat Mark Levine tegen nieuwssite Politico. “Ik geloof echt dat we op dit moment een ‘battleground state’ zijn.”
Winkans van Trump bij Amerikaanse verkiezingen neemt toe
Geen enkele politiek analist durft op dit moment hardop te zeggen dat Trump een kans maakt in New York. Wel lijkt de voormalige president ten opzichte van twee weken geleden meer kans te maken om de staten Minnesota en New Hampshire te winnen, en misschien ook New Mexico.
"Trump heeft een duidelijke voorsprong op Biden en een veel realistischer pad naar 270 kiesmannen", schrijft analist Dave Wasserman van Cook Political Report op X.
Zelfs mensen die Biden voorheen onvoorwaardelijk steunden, maken zich nu zorgen. Voormalig communicatie-adviseur Kate Bedingfield van het Witte Huis schrijft op X: "Ik denk dat de vragen en zorgen over de route van Biden naar een herverkiezing terecht zijn. Biden heeft werk te doen en daar is hij toe in staat." Maar, vervolgt ze: "We moeten het wel zien, en snel."
Recentelijk twijfelde partijprominent Nancy Pelosi openlijk aan de gooi van Biden naar het presidentschap. Ook steracteur George Clooney, die veel heeft gedaan voor de fondsenwerving van de Democraten, riep de president op om plaats te maken voor iemand anders, net als een vooraanstaande Democratische senator.
Biden presteert matig in peilingen
Zelfs vóór het verkiezingsdebat van 27 juni – waarin Biden schor klonk, terwijl hij soms warrig en onverstaanbaar overkwam – presteert Biden matig in de peilingen. In Georgia, een staat die Biden bij de vorige presidentsverkiezingen in 2020 won met een kleine meerderheid, heeft hij Trump in nog geen enkele peiling verslagen, volgens verkiezingssite Decision Desk HQ.
In de staat Arizona ziet het er ook niet al te best uit. Trump leidt hier met gemiddeld 5 procentpunt voorsprong, volgens RealClearPolitics. Nevada, een staat die de Democraten sinds 2008 consequent winnen, ziet er ook slecht uit voor Biden.
Het beste scenario voor Biden lijkt overwinningen boeken in Michigan, Wisconsin, Pennsylvania en het 2nd District in Nebraska. Maar of dat laatste staat naar Biden gaat, is volgens Cook Political Report nog maar de vraag.
Vooruitzichten niet goed voor Biden
Biden is de eerste Democratische kandidaat in 24 jaar die in de maand juli in een verkiezingsjaar achterstaat in de nationale peilingen. De laatste keer dat de partij dit meemaakte, was met Al Gore in het jaar 2000.
De waarderingsscore van Biden onder Amerikanen is met 38 procent ook fors lager dan de drempel van ongeveer 48 procent die eerdere presidenten minimaal hadden bij een herverkiezing. De slechtste uitgangspositie van Biden tegenover Trump in 2020 was een nationale voorsprong van vier procentpunt, meldt CNN. Nu staat Biden op nationaal niveau 2 tot 3 procentpunt achter op de voormalige president.
"Donald Trump is, denk ik, op weg om deze verkiezing te winnen, misschien wel met grote overmacht. Ik denk dat hij ook de Senaat en het Huis van Afgevaardigden wint", vertelde de Democratische senator Michael Bennett uit Colorado dinsdagavond op tv-zender CNN. "Voor mij is dit dus geen vraag over polls of politiek, maar een morele vraag over de toekomst van ons land."
Campagneteam van Biden blijft rustig
Het campagneteam van Biden blijft rustig en gelooft erin dat het kamp van Trump spijt krijgt van de beslissing om geen grote verkiezingscampagne te voeren in staten waarin de kandidaten een nek-aan-nekrace voeren.
"De campagne van Biden en Harris richt zich al maanden ter plekke op stemmers die deze verkiezing gaan bepalen en Donald Trump is nergens te zien", meldt een woordvoerder van Bidens' campagne in een verklaring. "Met nog ruim vier maanden te gaan tot de verkiezingen kan Donald Trump onze plaatselijke campagne-infrastructuur niet meer evenaren, als hij dat zou willen."